Luottokortti on maksuväline, joka mahdollistaa ostosten tekemisen ja maksamisen tietyn ennalta määrätyn luottorajan puitteissa. Luottokortti voi olla hyödyllinen työkalu, mutta se vaatii vastuullista käyttöä. Tässä on perustietoa luottokorteista:

Kuinka luottokortti toimii:

 1. Luottoraja: Jokaiselle luottokortille asetetaan luottoraja, mikä on enimmäismäärä, jonka voit käyttää kortilla. Luottoraja määräytyy luottokortin käyttäjän luottokelpoisuuden perusteella.
 2. Ostokset: Voit tehdä ostoksia fyysisissä myymälöissä tai verkkokaupoissa käyttäen luottokorttia. Luottokortin tiedot syötetään maksupäätteeseen tai verkkokaupan maksusivulle.
 3. Kuukausittainen lasku: Kaikki ostokset kertyvät kuukausittaiselle luottokorttilaskulle. Laskulle sisältyy yleensä eräpäivä, johon mennessä koko avoin saldo on maksettava takaisin.
 4. Osittainen takaisinmaksu: Voit maksaa kuukausittaisen laskun kokonaan tai osittain. Osittainen takaisinmaksu johtaa korkojen kertymiseen jäljelle jääneelle saldolle.
 5. Korko ja kulut: Luottokorttien käytöstä peritään korkoa ja mahdollisia muita maksuja, kuten vuosimaksu, käteisnostomaksut ja ulkomaan valuutan vaihtokulut.

Edut:

 • Maksuvara: Luottokortti tarjoaa maksuvaraa, joka voi olla hyödyllinen odottamattomien kulujen kattamiseen.
 • Palkinto- ja etupisteet: Monet luottokortit tarjoavat palkinto- ja etupisteitä, kuten matkustamista, ostoksia tai käteistä takaisin.
 • Kuluttajansuoja: Luottokortit tarjoavat yleensä turvaa huijaus- ja väärinkäytöstilanteissa.

Haitat:

 • Korkeat korot: Luottokorttien korot voivat olla korkeat, ja velka voi kasvaa nopeasti, jos et maksa sitä takaisin kokonaan joka kuukausi.
 • Velkariski: Luottokortit voivat johtaa velkaongelmiin, jos niitä käytetään harkitsemattomasti.
 • Kulut ja maksut: Luottokorttiin voi liittyä erilaisia maksuja ja kustannuksia, kuten vuosimaksu ja käteisnostomaksut.

Vastuullinen käyttö on tärkeää luottokortin omistamisessa. On suositeltavaa maksaa koko kuukausittainen lasku ajoissa välttääkseen korkojen kertymisen. Lisäksi budjetin laatiminen ja kulujen seuranta auttavat pitämään taloudellisen tilanteen hallinnassa luottokortin käytön aikana.